MONOGIOS+KOSMIMATA

Οικολογικά Διαμάντια . Εco Diamonds - Natural Diamonds

Tι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα συνθετικά διαμάντια; Είναι στα αλήθεια τα συνθετικά διαμάντια φιλικά προς το περιβάλλον; Ποιες οι διαφορές τους από τα φυσικά διαμάντια;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συνθετικών διαμαντιών τα λεγόμενα HPHT ( High Pressure High Temperature ) και τα λεγόμενα CVD ( Chemical Vapor Deposition).

Τα HPHT δημιουργούνται σε ειδικές πρέσες που δημιουργουν τρομερά μεγάλες θερμοκρασίες και τρομερά μεγάλες πιέσεις προσπαθώντας να προσομοιώσουν τις συνθήκες στο εσωτερικό της γης.

Tα CVD κατασκευάζονται μέσω ενός μίγματος αέριων υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα ένα στρώμα από μία μικρή ποσότητα σκόνης διαμαντιού τοποθετείται σε έναν θερμικό θάλαμο στους 800 βαθμούς Κελσίου και ένα μείγμα αερίων με άνθρακα εισέρχεται προκειμένου να σχηματιστεί το διαμάντι.

 
 

Αυτού του είδους τα διαμάντια αποτελούν ένα προϊόν μαζικής εργοστασιακής παραγωγής τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσια και όχι σε ειδικά διαμορφωμένους φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους. Δεν αποτελούν δηλαδή σε καμία περίπτωση Green Houses. Η παραγωγή τους απαιτεί πολύ μεγάλα αποθέματα θερμότητας και πίεσης τα οποία με την σειρά τους απαιτούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας με αποτέλεσμα τα υπέρογκα ποσοστά παράγωγης  διοξειδίου του άνθρακα μιας και είναι απαραίτητες γεννήτριες μικροκυμάτων θερμότητας.

Δυστυχώς οι εταιρείες παραγωγής δεν παρέχουν ακριβή στοιχεία για την ενέργεια που καταναλώνουν για την δημιουργία συνθετικών διαμαντιών και έτσι δεν υπάρχει διαφάνεια στο να γνωρίζουμε αν όντων είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην εξόρυξη φυσικών διαμαντιών εργάζονται και απασχολούνται 10 εκατ άνθρωποι στην Αφρική με συνολικό τζίρο να ξεπερνά τα 8 δισ. Η εργασία αυτή είναι βασικός τρόπος απασχόλησης σε πάρα πολλές περιοχές καθώς δεν απασχολούνται με την γεωργία ή την κτηνοτροφία αλλά αποκλειστικά με την νόμιμη εξόρυξη. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εργασία η πλειονότητα των ανθρώπων που εργαζονται σε αυτόν τομέα δεν θα μπορούσας να ζήσουν και να θρεψουν τις οικογένειες τους με καταστροφικά αποτελεσματα.

Οι οικονομίες λοιπόν και αυτού του κόσμου θεωρούνται ευαίσθητα ”οικοσυστήματα”.

Η βασική ερώτηση λοιπόν, είναι αν προτιμάμε ethical diamonds  ή  non ethical diamonds.

Το 99,8 %των φυσικών διαμαντιών που φτάνουν στην Ευρώπη είναι conflict free και καλύπτονται από το The Kimberley Porocess.

Μία καλή λύση για κάποιον που δεν θα ήθελε να επενδύσει σε ένα καινούργιο φυσικό διαμάντι είναι η ”ανακύκλωση και ανασχεδιασμός” ενός κοσμήματος.

Με απλά λόγια ένα παλιό κόσμημα με ένα ή περισσότερα διαμάντια θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι εντελώς καινούργιο και διαφορετικό.

Παρόλο λοιπόν που τα eco diamonds μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρόμοια με τα φυσικά διαμάντια, η αντίληψη της αξίας τους εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται σε παραδοσιακές αντιλήψεις και την ιστορική αξία που έχουν στα μονόπετρα με διαμάντι.

Καθώς η τεχνολογία για την παραγωγή eco diamonds εξελίσσεται και γίνεται πιο αποδοτική, η αξία τους στην αγορά ενδέχεται να μειωθεί στο μέλλον.

Δυστυχώς τα συνθετικά διαμάντια με τον καιρό χάνουν την αξία τους με αποτέλεσμα ή μελλοντική αναβάθμιση ή αντικατάσταση τους να είναι αρκετά ακριβή.

Καλό θα ήταν λοιπόν πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού να συμβουλευτείτε έμπειρους αδαμαντολόγους οι οποίοι θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν ορθά με αξιόπιστες πληροφορίες για το ποια επιλογή θα σας ταίριαζε καλύτερα.

Στα καταστήματα ΜΟΝΟΓΥΙΟΣ 1952 διαθέτουμε την εμπειρία και κατάλληλα εργαλεία ώστε να σας συμβουλέψουμε για την επιλογή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.Όλες μας οι κατασκευές αποτελούνται από conflict free diamonds.

Recommended Posts